Pre-Flight Checklist
در این مقاله سعی شده است نکات مهمی در خصوص چک لیست های ایمنی قبل از پرواز با پهپادها گردآوری شود. این محتوا با محوریت کلاس مولتی روتور و بهترین کوادکوپترهای شرکت Dji جمع آوری شده است.
در پرواز با یک کوادکوپتر برای مثال فانتوم ۴ پرو و مویک ۲ پرو شرکت Dji به چه نکاتی توجه کنم و قبل از پرواز چه مواردی را به صورت دقیق بررسی نمایم.
محمد چیتگرها موسس شرکت نگاه آسمان که تجربه خلبانی و اپراتوری پهپادهای مختلفی را در انواع پروژه های ملی در ایران داشته است می گوید: انجام چک لیست های ایمنی به صورت دقیق و با وسواس زیاد می تواند بسیار مهم و کاهش دهنده خطرات احتمالی در حین پرواز باشد.
او با اشاره به ایمنی بسیار بالای پهپادهای امروزی که به صورت کاملا تجاری شده و بسیار کاربر پسند و سهل و آسان در اختیار قرار گرفته است می گوید: هر کاربر یا اپراتور و یا خلبان پهپاد که قرار است یک کوادکوپتر و یک وسیله بدون سرنشین را هدایت نماید باید در چهار بخش چک لیست های ایمنی قبل از پرواز را انجام دهد.
- چک لیست های ایمنی سخت افزاری پهپاد
- چک لیست های ایمنی نرم افزاری پهپاد
- چک لیست های مربوط به بررسی نقطه شروع پرواز یا همان نقطه HOME یا خانه که پرواز از آنجا شروع می شود
- چک لیست های مربوط به فضا و محیط پروازی و عوامل محیطی
چک لیست های سخت افزاری پهپاد و کوادکوپتر
محوریت چک لیست ها با کوادکوپتر فانتوم ۴ پرو و مویک ۲ است
چک لیست های ایمنی سخت افزاری پهپاد شامل موارد زیر است: این چک لیست ها با توجه به نوع پهپاد شما که ممکن است یکی از انواع مولتی روتورها برای مثال یک کوادکوپتر از برند Dji و مدل فانتوم ۴ پرو و مویک ۲ پرو باشد با کمی تغییرات جزئی تقریبا یکسان است. ما در این مقاله با محوریت محصولات سایز کوچک Dji این چک لیست ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
- بررسی دقیق لمسی و چشمی بدنه پهپاد بسیار دقیق به صورت چشمی و دست کشیدن (لمسی) بر روی بدنه یا فریم پهپاد برای مثال فانتوم ۴ پرو و مویک ۲ پرو یا هر پرنده دیگری، به دقت بررسی کنید که بدنه دچار دفورمگی، ترک و شکستگی نشده باشد. اگر نسبت به ترک ها و اشکالات سخت افزاری پدید آمده بر روی بدنه دستگاه خود بی تفاوت باشید می تواند در آینده همان ترک کوچک تبدیل به یک شکستگی در حین پرواز شود و در نهایت منجر به سقوط و کرش پرنده شود. پس خلاصه کلام بسیار دقیق همه چیز را بررسی کنید. در بررسی بدنه (قسمت های بازو که منتهی به موتورهای دستگاه می شود را دقیق تر بررسی کنید) معمولا ترک ها در قسمت ابتدایی موتورها ایجاد می شود.
در سری فانتوم زیر موتورها و بازوها را بررسی کنید. در این قسمت ممکن است ترک های ریزی را ببینید، من توصیه می کنم که سریعا با چسب های مخصوص دو قلو از داخل بدنه این ترک ها را بپوشانید و زمانی که احساس کردید این ترک ها زیاد شده بدنه یا شل دستگاه را تعویض کنید.
برای تعمیرات می توانید به کلینیک تخصصی تعمیرات پهپاد در شرکت نگاه آسمان مراجعه نمایید.
در سری کوادکوپترهای مویک، حتما مکانیزم باز و بسته شدن بازوها را به دقت بررسی کنید و اگر مورد غیر عادی و غیر معمولی را دیدید حتما آن را رفع کنید. برای مثال در مویک ۲ و مویک پرو بازوهای عقب را دقیقا بررسی کنید و با باز کردن بازوهای این قسمت دقت کنید که آیا بازو در حین باز شدن موازی با بدنه قرار می گیرد یا اینکه به سمت بالاتری کشیده می شود. اگر به سمت بالا کشیده می شود خارهای بازو در این قسمت شکسته که باید حتما بازوهای این کوادکوپتر تعویض شود.
بسیاری از خلبانان پهپادها و کوادکوپترهای غیر نظامی بدون بررسی این موارد و حتی بدون اهمیت به دیدن این اشکالات سخت افزاری پرواز انجام می دهند که این مسئله بسیار می تواند خطرناک باشد
۲. موتورهای کوادکوپتر خود را با دست تان بچرخانید و از قسمت بالا داخل سیم پیچ های موتور را چک کنید نباید هیچ چیز غیر عادی را زیر دستان تان در هنگام چرخش موتورها حس کنید.
۳. یکی از مهمترین قسمت ها در چک لیست سخت افزاری کوادکوپترهای Dji قفل ملخ و محل اتصال ملخ به موتور است قفل ملخ یا مانتینگ ملخ با پیچ بر روی موتورها بسته شده است. حتما این پیچ ها را چک کنید. قفل ملخ ها دارای سه پایه اند حتما از سلامت هر یک از پایه ها و قسمت های سخت افزاری این قطعه مطمئن شوید. در کوادکوپترهای مویک ۲ پرو ملخ ها را به دقت بررسی کنید ملخ ها در این مدل تاشونده اند حتما هر یک از پره ها را به دقت بررسی کنید هیچ گونه شکستگی، پریدگی و ترک بر روی ملخ نباید باشد و در قسمت میانی نیز هر پره باید به درستی متصل شده باشد در پشت قسمت میانی ملخ ها حتما قفل و پایه های نصب ملخ بر روی موتورها را بررسی کنید. همه پایه ها باید سلامت باشد بدون ترک و شکستگی. در صورت خرابی شکستگی یا ترک پایه ها به هیچ وجه پرواز نکنید. سریعا ملخ های خود را تعویض کنید و قفل ملخ های پهپاد خود را در یک مرکز تعمیری که می تواند شرکت نگاه آسمان باشد تعمیر نمایید. حتی می توانید این قطعه را خریداری و خودتان تعویض کنید.
خلاصه موارد تا اینجا
بدنه دستگاه تان را به دقت و با وسواس چک کنید مخصوصا زیر موتورها و بازوها
موتورهای کوادکوپتر را با دست بچرخانید باید عادی چرخش کند
قفل ملخ ها را با دقت بررسی کنید ترک و شکستگی نباید داشته باشد.
۴. لنز دوربین و معمولا فیلترهایی که در جلو لنز دوربین بسته شده است را به دقت بررسی کنید و در صورت اینکه کثیفی و تاری احساس می کنید قبل از پرواز آن را کاملا با دستمال مخصوص تمیز کنید.
۵. از وجود میکرو اس دی Micro SD در دستگاه مطمئن شوید و اگر نیاز به فرمت آن دارید آن را فرمت کنید و تصاویر قبلی را در رایانه خود تخلیه کنید. علاوه بر موجود بودن میکرو اس دی باید بررسی کنید که فضا وظرفیت کافی برای ضبط تصاویر در حین پرواز را دارید.
۶. بازوها، کابل فلت، موتورهای گیمبال (موتور تیلت یا پیچ، موتور رول، موتور یاو یا پن) را به دقت بررسی کنید، همچنین پایه های فرود فانتوم ۴ پرو و دو پایه فرود جلو مویک ۲ پرو خودتان را به دقت چک کنید.
باتری های پرنده و ریموت خود را شارژ کنید
۷. باتری های پهپاد خود را چک کنید آیا کاملا شارژ شده است و به صورت صحیح در داخل قسمت جا باتری پهپاد خود قرار گرفته است. قبل از اینکه باتری را در جای خود قرار دهید، بدنه باتری را بررسی کنید سل ها و بدنه باتری شما نباید باد کردگی داشته باشد. اگر سلول های باتری متورم شده سریعا باید به فکر تعویض باتری باشید. هیچ وقت به این فکر نکنید که با یک شی تیز مثل سوزن، باد سلول های باتری را تخلیه کنید. این کار موجب آتش سوزی و دود بسیار زیاد در باتری می شود.
بررسی سخت افزار و اطمینان از سلامت بودن قطعات مختلف پهپاد بسیار مهم و حیاتی است.
کلیه قطعات سخت افزاری پهپاد و کوادکوپتر خود را قبل از پرواز به دقت به صورت چشمی و لمسی بررسی کنید.
بررسی سخت افزاری ریموت کنترل پهپاد و کوادکوپتر
ریموت کنترل که آن را به اختصار RC می خوانیم نیز باید قبل از پرواز بررسی شود. جواستیک های ریموت کنترل خود را با انگشتان تان بچرخانید نباید حالت غیر عادی را زیر انگشتان خود لمس یا حس کنید و باید استیک ها کامل حرکت کند و در هنگامی که آن را رها می کنید دقیقا به وضعیت مرکزی خود برگردد.
دکمه های دیگر ریموت کنترل خود را بررسی کنید، آنتن ها را در حالت صحیح باز کنید و قرار دهید.
همچنین میزان شارژ باتری ریموت کنترل خود را بررسی کنید و حتما قبل از پرواز از شارژ کامل یا کافی ریموت مطمئن شوید.
در این مرحله پهپاد خود را باید روشن کنید
بعد از بررسی دقیق سخت افزاری ایرکرفت همان پرنده و ریموت کنترل، نصب دیوایس خود را بر روی ریموت کنترل انجام دهید. یعنی گوشی و یا تبلت خود را بر روی هولدر و گیره ریموت کنترل نصب کنید و مطمئن بشوید به صورت صحیح و کاملا محکم گوشی خود را بر روی هولدر نصب کرده اید.
اگر از ریموت کنترل های با نمایشگر استفاده می کنید کارتان آسان تر خواهد شد.
قفل دوربین یا گیمبال پهپاد خود را باز کنید
قبل از روشن کردن پهپاد، قفل دوربین و گیمبال خود را باز کنید. وجود قفل دوربین بر روی دوربین در هنگام روشن شدن می تواند موجب خرابی و آسیب در موتورهای گیمبال شود.
برای روشن کردن پهپاد حتما در فضای باز این کار را انجام دهید اگر در اولین تجربه پرواز خود هستید حتما به یک فضای باز بروید که پیرامون آن مانعی نباشد. ابتدا ریموت کنترل خود را روشن کنید و سپس پرنده را (این یک استاندارد است که همیشه ریموت به عنوان فرستنده و پرنده به عنوان گیرنده روشن می شود)
اولین ریموت روشن و بعد پرنده
همیشه پرنده را در هنگام روشن کردن بر روی سطح صاف بگذارید و این گونه نباشد که در دستان خود پرنده را روشن کنید. زمانی که پرنده را روشن کردید ۱.۵ متر از آن فاصله بگیرید و پشت پرنده قرار بگیرید (یعنی دوربین رو به جلو و شما پشت آن به صورتی چراغ ها یا ال ای دی های چشمک زن پشت رو به شما باشد.
در این مرحله باید از طریق نرم افزار برای مثال Dji go 4 به قسمت ایرکرفت استاتوس بروید Aircraft Status در اینجا به ریز می توانید ببینید که قطعات مختلف در چه حالند. باید به صورت دقیق وضعیت IMU و Compass و همچنین سنسورهای ویژن وضعیت ESC و … را بررسی کنید.
کالیبره کامپس یا قطب نمای را انجام دهید
بهتر از است قبل از اولین پرواز در هر لوکیشن در صورت امکان کامپس یا قطب نمای خود را کالیبره کنید.
تا اینجا بعد از بررسی سخت افزار ایرکرفت و ریموت بعد از روشن کردن به ترتیب ریموت و پرنده بخش های مختلف سخت افزاری را طبق گزارشی که App برای مثال Dji Go 4 یا Dji Fly می دهد بررسی کردیم.
نقطه خانه یا Home را تعیین کنید
حال وقت آن است که نقطه پرواز اولیه پرنده را تعیین کنیم به این نقطه و محل همان نقطه برگشت به خانه می گویند. نقطه برگشت به خانه نباید زیر درخت باشد یا بالای آن مانعی باشد. در فرآیند برگشت به خانه قرار است پرنده شما به صورت عمودی فرود بیاید یا لندینگ کنید.
نقطه برگشت به خانه این ویژگی ها را باید داشته باشد (بالای آن مانعی نباشد، سطح صاف و مصطحی داشته باشد و پیرامون آن مانعی نباشد و همچنین فضای کافی بار برای فرود را داشته باشد)
منتظر بمانید تا پهپاد شما با سیستم های ماهواره ای متصل شود
بعد از بررسی دقیق سخت افزار و روشن کردن دستگاه و همچنین بررسی نقطه شروع پرواز یا همان نقطه خانه یا هوم، حالا وقت پرواز است. اما خیر هنوز یک بررسی دیگر از چک لیست های ایمنی قبل از پرواز مانده است.
بررسی فضای و محیط پرواز
به دقت محیط پیرامونی خود را بررسی و نگاه کنید. ساختمان ها و موانع در کجا قرار گرفته اند. ارتفاع آنها را تخمین بزنید، شاخ و برگ درختان، کابل های برق و … بررسی کنید. آیا در پیرامون محیطی که قرار است در آن پرواز کنید دکل مخابراتی یا دکل فشار قوی وجود دارد. همه چیز را مدنظر قرار دهید و با مشاهده محیط پرواز خود قبل از پرواز نسبت به المان های محیطی در آن فضا اطلاع کسب نمایید.
بهتر است با یک بادسنج، سرعت باد محیط را نیز اندازه گیری کنید معمولا پهپادهای امروزی تا باد ۴۰ کیلومتر بر ساعت مقاومت هستند. البته این را فراموش نکنید که هر چه باد بیشتر باشد ریسک پرواز افزایش می یابد و کیفیت پرواز شما کاهش پیدا می کند و باتری پرنده شما نیز سریع تر تخلیه می شود.
ارتفاع برگشت به خانه را تنظیم کنید
در App های Dji Go 4 و Dji Fly یک گزینه ای وجود دارد به نام Set Return To Home Altitude شما با بررسی فضای پرواز می توانید این گزینه را تنظیم کنید. یعنی اینکه قبل از پرواز باید نسبت به تخمین ارتفاع بلندترین موانع محیطی که قصد پرواز در آن جا را دارید این گزینه از نرم افزار را تنظیم کنید. باید این عدد را بالاتر از ارتفاع موانع محیط پروازی تنظیم کنید تا پرنده در حین برگشت به خانه خودکار ابتدا به بالای همه موانع محیطی برود و بعد به خانه برگردد.
حال وقت آن رسیده که پرواز با پهپاد و کوادکوپتر را تجربه کنید
پشت پرنده خود بیاستید منتظر بمانید پرنده شما با سیستم های ماهواری GPS و GLONASS ارتباط بگیرید. در این مرحله باید اجازه دهید که بیش از ۸ ماهواره را دستگاه شناسایی کند. شناسایی ۱ تا ۷ ماهواره فایده ای ندارد و حتما باید صبر کنید ۸ به بالا ماهواره را بشناسد. در این حال نقطه ای که پرنده بر روی آن قرار داد و گفتیم باید ویژگی هایی داشته باشد به عنوان نقطه خانه یا home ذخیره میشود و در صورت اجرای فرآیند برگشت به خانه پرنده به صورت ایمن به این نقطه بر می گردد.
توصیه می کنیم به صورت تیتروار همه این موارد را در یک برگه بنوسید و قبل از پرواز چک لیست دستی را با تیک زدن هر مورد انجام دهید. به این برگه در اصطلاح برگه Pre-Flight Checklist می گویند.
در صورتی که تمایل دارید می توانید از این بخش در دوره های آموزشی اپراتوری و خلبانی پهپاد که توسط آکادمی آموزشی نگاه آسمان به صورت استاندارد برگزار می شود شرکت کنید. ثبت نام
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.